A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2002 óta adományoz kitüntetéséket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesülete. A szervezet kitüntető díjrendelete szerint Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kultúrájáért-díj adományozható „… annak a személynek vagy közösségnek, aki vagy amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a kultúra ápolása, fejlesztése és közösségi művelődés érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott, illetőleg a kulturális közművelődési hagyomány feltárása és közreadása területen kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el. Különösen a közösségi művelődés a kultúra szervezése, az amatőr előadó- vagy alkotó művészet, illetve ezen tevékenységek segítése terén.”

Az ez évi ünnepséget a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központban tartotta meg az Egyesület, amely egyben a város kultúra napi megemlékezése is volt.

A közvetítő kategóriában a díjat idén Babik Katalin kapta Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc közművelődésében, közel négy évtizedes meghatározó szerepkör betöltéséért.

A közösségi művelődés kategóriában a Tiszaújvárosi Foltvarró Kör kapott elismerést az alkotóművészet területén végzett, foltvarró technikák elsajátítására, bemutatására irányuló tevékenységéért, megyei és országos szerepkör betöltéséért.