Beszámoló a Népművelők XXXV. Vándorgyűléséről

 

A Magyar Népművelők Egyesülete 35. alkalommal Hajdúszoboszlón rendezte meg a Népművelők Országos Vándorgyűlését. A program előkészítésében és lebonyolításában ezúttal a Kovács Máté Művelődési Központ és a Hajdú-Bihar Megyei Népművelők Egyesülete volt partnere az országos szervezetnek.A május 15-17. között lebonyolított eseménysorozaton közel 200 népművelő és érdeklődő vett részt.

Az MNE ezúttal szakított a hagyományokkal. Az első nap a szakmai látóutakra került sor. A szakmai előadásokat a második nap hallgathattak a résztvevők, illetve ekkor került sor az Egyesület által adományozott kitüntetések átadására is.

A plenáris napon megszokott köszöntők után elsőként Vizi Beáta tréner tartott előadást, a személyes értékrend és az életminőség összefüggéseiről.
Prazsák Gergő az ELTE egyetemi docense az értékek és a kultúra fogyasztás összefüggéseit taglata.
Gémesi György Gödöllő Város polgármestere, a település fejlesztés és a kulturális értékek teremtése közötti összefüggésekre hívta fel a figyelmet előadásában.
Margittai Katalin közművelődési szakértő a Közművelődési Etikai Kódex elvi alapjairól tájékoztatat a hallgatóságot. Előadása végén az MNE a KKOSZ és a BNE elnökei a dokumentumot elsőként aláírva, elindították az etikai kódexhez való csatlakozás lehetőségét.

(Az előadásokat kísérő prezentációk letölthetők pdf formátumban:

Ez után került sor MNE kitüntetéseinek átadására..
Önkormányzatok a közművelődésért díjat kapott Deszk Község Önkormányzata, Csömör Község Önkormányzata, Hajdúnánás Város Önkormányzata, és XVII. került, Rákos mente Önkormányzata.
Egyesületi Emlékplakett kitüntetésben részesült Gábor Klára, Szűcs Ferenc és Horváth György.
(A laudációk a kitüntetett nevére kattintva megtekinthetők pdf formátumban.) 

A Vándorgyűlés plenáris napjának délutánján elsősorban a közművelődési feladatellátás és a minőség összefüggéseiről volt szó. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója intézménye minőségi hagyományőrzésben játszott szerepéről tájékoztatott. Koszecz Sándor kollégák egy új megközelítésű minőségorientált közművelődési szolgáltatás jövőbeni fejlesztési lehetőségét vázolta fel. Csatlósné Komáromi Katalin a minőség fejlesztésnek a mindennapi közművelődési munkában betöltött szerepéről tartott előadást. Vágó Emese a kabai közművelődési munka településfejlesztő hatásairól számolt be. Végül pedig Berényi Szilaj Ilona a hajdúszoboszlói települési közművelődési élet mindennapjairól számolt be.

(Az előadásokat kísérő prezentációk letölthetők pdf formátumban: 

A plenáris nap zárásaként kerekasztal beszélgetés szervezet az MNE. Ennek témája a közművelődési szakemberek mindennapi munkája volt. A témát a beszélgető partnerek megvizsgálták a munkavállalók, a munkaadók és a képzés oldalról is. A beszélgetés részvevői voltak:

  • Szente Béla Kulturális Központok Országos Szövetsége elnöke
  • Csóti Csaba Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete elnöke
  • Molnár Gizella főiskolai tanár, Szegedi Tudományegyetem JGYPK Felnőttképzési Intézetének vezetőjét, az SZTE-JGYPK Közkapcsolati dékán helyettese
  • Kardos Ilona a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének elnöke

A Vándorgyűlés harmadik napján olyan szolgáltatók által kínált innovációkat és szakmai fejlesztéseket mutattak be a felkért előadók, amelyek a közművelődési tevékenység mindennapjaiban nyújthatnak segítséget a szakembereknek.

Az elhangzott előadások itt tölthetőek le:

A Vándorgyűlés utolsó programjaként került sor az MNE 2018. évi rendes közgyűlésére.
Az elfogadott  munkaterv és beszámoló ITT és ITT.