Január 9-étől lehet regisztrálni a 2017. évi Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatra.

Idei mottónk: Mindennapi hagyományaink

Újra itt a lehetőség! Február második hétvégéjén a Kultúrházak Éjjel-Nappal (KHÉN) keretében az Önök művelődési háza, kultúrháza, agórája is a figyelem középpontjába kerülhet. Ehhez nem kell mást tenni, mint csatlakozni a több mint tíz éves múltra visszatekintő országos rendezvény-sorozathoz, és feltölteni az eseményhez kapcsolódó programokat a kulturhazak.hu weboldalra.

Építsenek településük, térségük közösségeinek aktivitására! Szervezzenek eseményeket a három nap bármelyikén vagy akár mindhárom napon. Éjszakai program biztosítása nem kötelező, de kérjük, hogy minél több helyszínen vállalkozzanak rá.

Határon túli magyar szervezetek jelentkezését is várjuk!

Miért éri meg csatlakozni?

 • A Kultúrházak Éjjel-Nappal lehetőséget ad arra, hogy olyan helyi vagy környékbeli látogatókat, érdeklődőket is bevonzzon az intézménybe, akik egyébként nem rendszeres látogatói vagy használói a művelődési intézményeknek.
 • A programsorozat országos volta és múltja, valamint az egyre érdekesebb programkínálat miatt fokozott médiafigyelem kísérheti a rendezvényeket, az országos sajtó évről-évre beszámol a rendezvénysorozatról. Ez az egyetlen olyan közművelődési szakmai programsorozat, amely kiemelt figyelmet kap az országos és a regionális médiában.
 • A KHÉN arculati elemeivel ellátott marketing és reklámanyagok is az intézmények rendelkezésésre állnak. Az idei logó már letölthető a kulturhazak.hu oldalról. Az arculati elemek használatával is hangsúlyozhatja az adott intézmény, hogy a jól ismert rendezvénysorozat résztvevője.
 • Az eseménysorozatot évről évre egyre többen látogatják, a csatlakozó intézmények száma is folyamatosan növekszik.
 • Az idei kiemelt tematika – „Mindennapi hagyományaink” – a hagyományok újraértelmezését állítja a középpontba. Reméljük, hogy a téma ösztönzően hat mind az új jelentkezők, mind a Kultúrházak Éjjel-Nappal-hoz már évek óta csatlakozó intézmények számára, hogy új és innovatív programokkal készüljenek a februári hétvégére.

Az eseménysorozat meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. 2017-ben a fő hangsúlyt a közösségi művelődést szolgáló intézmények és színterek megújulási képességének bemutatására kívánjuk helyezni, hogy ráirányítsuk a figyelmet a művelődési intézmények mindennapi életünkben, hagyományaink tovább éltetésében, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepére.

Célunk, hogy megmutassuk, a közösségi művelődésben dolgozó szakemberek tevékenysége milyen sokszínű, és hogy a helyi társadalomban betöltött közösségépítő, fejlesztő munkájuk modern, kreatív módszerekkel szolgálja a települések megtartó erejének növekedését. Az egész országot behálózó közművelődési intézmények és a kulturális civil szervezetek nyitottsága, szakmai háttere folyamatosan szélesíti és életben tartja a közösségeket, biztosítja azok működési feltételeit.

Regisztráció és a programok feltöltésének kezdete a kulturhazak.hu oldalon 2017. január 9-től. A regisztráció határideje 2017. február 6.

Kérjük a programhoz csatlakozókat, hogy mielőbb töltsék fel eseményeiket, ez által biztosíthatják, hogy minél többen látogassanak el azokra! Kiegészítésre, módosításra ezt követően is van lehetőség.
További információ kérhető az informacio@kulturhazak.hu e-mail címen.

Javasolt programelemek:

 • a közösségi művelődés társadalom és gazdaságfejlesztő hatásait bemutató események (közösségfejlesztési, felzárkózási, tehetséggondozási és egyéb programokat bemutató fotókiállítás, rövidfilm bemutató, kreatív termékek kiállítása, vására);
 • közösségi beszélgetések (Mit tehet a szervező művelődési ház, közösségi színtér, szervezet, illetve a település vezetése, egésze a helyi hagyományok kialakításáért, tovább éltetéséért?);
 • közösségek bemutatkozása (műsor, csoportos kiállítás, alkotó- és civil közösségek nyílt foglalkozásai);
 • farsangi mulatságok, hagyományok bemutatása, „megélése”;
 • egyéb szabadidős programok (táncház, kézműves bemutató, játszóház, koncert, kiállítás, filmvetítés, ügyességi játékok és versenyek szervezése, ismeretterjesztő előadások stb.);
 • képzési lehetőségek bemutatása, nyílt tanfolyami foglalkozások;
 • gasztronómiai programok;
 • flashmob;
 • közös alkotás elkészítése a közönséggel;
 • közönség bevonásával zajló előadó művészeti esemény;
 • a művelődési ház egyébként nem látható tevékenységének bemutatása – technika, szervezeti háttér.

A jelentkező intézményeknek a program arculati elemeinek használata elektronikus és papíralapú információs anyagaikban is kötelező. A 2017-es logócsomag már letölthető a kulturhazak.hu weboldalról.

Idén ismét meghirdetünk három pénzdíjas pályázatot.
Az idei témák a következők:
Kulturális plakát pályázat
– Fotó pályázat
– Szakmai innovációs pályázat
A részletes pályázati kiírások a kulturhazak.hu oldalon olvashatóak.

Támogatóink:
– Emberi Erőforrások Minisztérium
– Nemzeti Kulturális Alap

Együttműködő partnerek:
– Népművészeti Egyesületek Szövetsége
– Hagyományok Háza
– Kulturális Központok Országos Szövetsége
– NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.
– Közösségfejlesztők Egyesülete