A kultúrházak azok a helyek, ahol az előadók találkozhatnak közönségükkel, ahol összebarátkozhatunk a szomszéddal és a gyermekével, és igazi közösség alakulhat a lakosságból – számol be a Kultúra.hu portál a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat megnyitójáról.

További részletek a cikkből:

Három napon keresztül összesen 680 helyszínen, mintegy kétezer rendezvényen gyűjtik a kultúra kályhája köré a kicsiket és a nagyokat – mondta el Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az Óbudai Kulturális Központban, ahol február 10-én megnyitotta a Kultúrházak éjjel-nappal programot.

Ízelítő az országos programokból:
Kiskunhalason családi jelmezes futóverseny, míg Debrecenben festmény-, csipke- és fotókiállítások, gyermeksakkverseny és legórobot-programozás várja a látogatókat.
Az egykor ózdi munkások számára épült Olvasó Egylet Székházában a kulisszajárástól, a gyermekrajz-kiállításon, a kicsik táncházán és a télvégi cserdítésen át a Viseletek báljáig ível a program.
Sajókazán nyilvános színházi próba, újragondolt palóc ételek, valamint közös, több fordulós play station játék és LAN-party csábítja a helyieket.
A fővárosban az újpesti Ady Endre Művelődési Ház különleges drámapedagógia foglalkozásán drámajáték segítségével tanulhatunk konfliktuskezelést és kommunikációt.
A Pestszentimrei Közösségi Házban terepasztalos stratégiaijáték-bemutatót tartanak, majd a kíváncsibbak ki is próbálhatják ezt a kombinatív készséget, gyors helyzetelemzést és döntéshozást fejlesztő hobbit.

Deszken, a Kultúrházak éjjel-nappal idei kiemelt vidéki helyszínén a helyi szerb közösség ünnepe, St. Trifun napja és a hozzá kapcsolódó szőlőszentelési szokás köré szerveződik a program, melyben ízelítőt adnak a helyi borok, valamint a szerb és a magyar gasztronómia jellegzetességeiből – lesz bor- és ételkóstoló, valamint fellépnek a helyi magyar és szerb táncegyüttesek, zenekarok, énekesek.
Szegeden éjszakai ping-pongverseny, X-box táncverseny, valamint digitális és médiakompetenciát fejlesztő programok lesznek, de akár még sekrestyetúrán is részt vehetnek a kíváncsi látogatók.
Miskolcon közös festésre és szabad alkotások készítésére invitálják a helyi alkotócsoportok a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt.
A farsangi programok egyik legérdekesebb színfoltjának ígérkezik az esztergomi kocsonya-szépségverseny. A Féja Géza Közösségi Ház a mindennapi hagyományaink szlogen jegyében rendezett eseményével arra irányítja rá a figyelmet, hogy miként őrizhetjük meg a hagyományos magyar konyha téli ízeit. Aki tehát elég kreativitást érez magában, és még a kocsonyát is szereti, az bátran nevezze be saját alkotását a versenybe, vagy ha inkább kóstolni szeretne a finomabbnál finomabb kocsonyákból, akkor csak látogasson el február 11-én Esztergomba.