A KKOSZ és az MNE, mint a közművelődési szakma két nagy országos civil szervezete közösen rendezett szakmai napot február 15-én. A TEMI Fővárosi Művelődési Házában megtartott konferenciára  több mint 140 szakember volt kíváncsi.

A szervezők szándéka szerint a tanácskozás az év kezdetén áttekintést adott a közművelődés aktuális témáiról.

Az eső meghívott vendég Závogyán Magdolna, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára volt. Előadásban először az ez évben induló kulturális nagyberuházásokról adott tájékoztatást. Ezután rátért a kulturális alaptörvény tervezett módosításával kapcsolatos legfontosabb információkra. Elmondta, hogy a törvény elsősorban szolgáltatás alapú megközelítést tartalmaz majd és keretjellegű lesz. A közművelődési feladatellátás módjáról és körülményeiről a későbbiek során alacsonyabb szintű jogszabályok rendelkeznek majd. Az előadás utolsó fejezeteként elmondta, hogy a kulturális területet érintő átfogó életpályamodell bevezetését nem látja kivihetőnek. A szakmai előmenetel és az ezzel összefüggő bérkérdéseket ágazatonként látja kezelhetőnek.

Második előadóként Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezető főiskolai tanára tartott előadást a most induló közösségszervezés BA szakról. A konkrét információkon túl hangsúlyozta, hogy egyetlen szakma – így a közművelődési sem – képzelhető el magas szintű felsőoktatás és tudományosság nélkül. (Az előadás prezentációja ITT tölthető le pdf formátumban).

Az utolsó előadó Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette az országos szintű szakmai módszertani szolgáltatás szervezeti átalakulásának jelenlegi állását. Részletezte az új szervezet struktúráját, és tájékoztatta a hallgatóságot a várható szakmai innovációkról és a szerveződő szakmai szolgáltatások köréről. (Az előadás prezentációja ITT tölthető le pdf formátumban). 

Fotó: NMI Kft.