A 130 éves Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület április 8-án tartotta évi rendes közgyűlését Kolozsváron, a Bánffy palotában. Az EMKE jelenleg az erdélyi magyar közművelődési élet egyik legjelentősebb szervezete, nemzeti jelentőségű intézmény. Tevékenysége átfogja Erdély szinte minden magyar lakta vidékét. Különösen fontos annak a hálózatnak a működtetése, amely 41 magyar házból áll Erdély szerte.

A szervezet éves beszámoló közgyűlésére kapott meghívást Bordás István, az MNE elnöke. Az eseményen elhangzott tevékenységi és pénzügyi beszámolón túl Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára is előadást tartott. Hozzászólásában ismertette a kulturális kormányzat határon túli magyarsággal kapcsolatos stratégiai elképzeléseit. Beszámolt továbbá az elkövetkezendő időkben a határon túli szervezetek számára elérhető magyarországi források lehetőségéről.

Bordás István, az MNE elnöke a szervezet elnöksége nevében köszöntötte a közgyűlés résztvevőit és említést tett egy későbbiek során kötendő, az MNE és az EMKE közötti együttműködési megállapodás lehetőségéről.