A Magyar Népművelők Egyesülete minden évben megrendezi a Nyugalmazott Népművelők Találkozóját. Az ez évi, IX. alkalommal megszervezett rendezvénynek Martfű adott otthont. A Művelődési Központ dolgozói, Asztalos Sándorné (Enikő) igazgató asszony vezetésével, kiváló előkészítő munkát végeztek. Az ország minden részéről ideérkező, közel 80 nyugdíjas népművelő remek körülmények között vehetett részt a másfél napos programon. A korábbi évek szokásainak megfelelően az első nap délutánja a szakmáé volt. Az MNE szakemberei tájékoztatták nyugalmazott kollégáikat a közművelődési szakma aktuális helyzetéről. Az elhangzott három előadásban szó volt a kulturális alaptörvény módosításának egyesületi értékeléséről, a járási feladatellátás lehetséges módjairól és a közművelődési tevékenységek általános helyzetéről. Mindezeken túl a nyugdíjas kollégák is kifejtették véleményüket a közművelődés jelenlegi helyzetéről.

A szakmai program fontos részei voltak továbbá azok a látogatások, amelyeket a martfűi és a tiszaföldvári intézményekbe szerveztek a program kigondolói.

A „szakmázáson” túl 20-án este baráti vacsorán vehettek részt az ideérkező kollégák. A társas együttlét kezdetekor a martfűi amatőr művészeti csoportok rövid műsorral szórakoztatták a közönséget. A későbbiek során pedig a Hangművelő zenekar két tagja is fellépett.

A találkozó zárásaként a jelenlévők megállapodtak abban, hogy 2018-tól az összejövetelt „Klasszikus” (Nyugalmazott) Népművelők Országos Találkozójának fogják hívni. A jövő év szeptemberében sorra következő X. találkozót Sárospatakon szervezi majd a Magyar Népművelők Egyesülete.

A részletes program ITT olvasható.

Török József A kulturális alaptörvény módosítása, egyesületi (és szakértői) értékelése című előadása letölthető ITT pdf formátumban.