Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) meghívására Kolozsvárra látogatott az MNE elnöke.

A meghívás apropója az volt, hogy 2017. november 24-25-én rendezte az EMKE a Romániai Magyar Házak V. Találkozóját. A magyar házak az erdélyi szórvány magyarság legfontosabb kulturális intézményei. A legkülönbözőbb fenntartói háttérrel rendelkező művelődési szervezetek összefogója és koordinálója az EMKE, aki minden évben találkozót szervez az itt dolgozó kultúra-közvetítők számára.

Az idén megrendezett V. találkozó elsődleges célja az volt, hogy számba vegye annak lehetőségét, hogy mennyire lehet közös platformra hozni ezeket, a sokféle körülmények között működő, szervezeteket. Távlati célként fogalmazták meg a konferencia résztvevői egy olyan egységes támogatási rendszer kiharcolását, amely biztosítaná a stabil működés körülményeit a magyar házak számára.

Az összejövetelen előadást tartott Szedlacsek Emília, az EMMI Kulturális Államtitkárság főosztályvezetője, aki a kulturális alapellátás kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségéről beszélt.

Bordás István, az MNE elnöke a szervezeti kultúra fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta előadásában.

A találkozó hivatalos programján túl, mód nyílt szakmai beszélgetésekre is. Ezek keretében a két egyesületi vezető között szó esett egy EMKE és MNE között megkötendő együttműködési megállapodás lehetséges tartalmáról is.

Az EMKE honlapjának beszámolója az eseményről ITT