Egyesületünknek, mint érdekképviseleti szervezetnek, nagyon fontos, hogy szakmai segítséget nyújtson a közművelődés mindennapjaiban tevékenykedő kollégáknak.

Őszi szakmai fórumaink támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap.

Meghívó Műhelymunkára

A meghívó ITT töltehető le pdf-ben. Jelentkezni ITT lehet. 

 


Tisztelt Népművelő Kollégák!

A 2017-es és a 2018-as év jelentős változásokat hozott a közművelődési szakma tevékenyégének feltételeiben. Az Országgyűlés módosította a szakmánkat leginkább befolyásoló Kulturális Törvényt. A végrehajtott változtatások legjelentősebben éppen a közművelődést érintették. Mindezeken túl változott a szakmai továbbképzésekről, a képesítési feltételekről és a szakértői tevékenység folytatásáról szóló jogszabály is. Ez évben megalkották a törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletet is.

Egyesületünknek, mint érdekképviseleti szervezetnek, nagyon fontos, hogy szakmai segítséget nyújtson a közművelődés mindennapjaiban tevékenykedő kollégáknak.

A elkövetkezőekben szükséges módosítani a helyi közművelődési rendeleteket, át kell alakítani az intézményi Szervezeti és Működési Szabályzatokat, módosítani kell a munkaköri besorolásokat, szolgáltatási tervet kell készíteni. Annak érdekében, hogy az intézmények és a fenntartó önkormányzatok minél szakszerűbben tudják teljesíteni a jogszabályi változásokból eredő kötelezettségeiket egy napos műhelymunkákat szervezünk. A szakmai összejöveteleken, az előadásokon túl, mód nyílik majd a csoportos munkákra is ahol szakértők segítségével lehet elkészíteni az említett dokumentumok minta változatát.

Az egynapos rendezvények forgatókönyve az alábbiak szerint alakul:

 • Érkezés 10-ig
 • 10.00 – 12.00
  A szakmai működési feltételeinek változásáról szóló információk, tájékoztatók.
  A titeket leginkább érdeklő témák és problémák feltárása beszélgetés formájában.
 • 12 00 Ebéd
 • 12. 45 – 15.00
  Az új szabályozásokból eredő változásokat feldolgozó műhelymunka.
 • 15.00 A műhely zárása.

A nap folyamán igénybe vesszük gyakorlott kollégák segítségét, akik mederben tartják a munkát és ráirányítják a figyelmet a legfontosabb kérdésekre.

Tervezett műhelymunkáink:

 • október 9. (kedd) Zalaegerszeg – Keresztúri Dezső Művelődési Központ
  (jelentkezési határidő október 4.)
 • október 16. (kedd) Nyíregyháza – Váci Mihály Kulturális Központ
  (jelentkezési határidő október 11.)

A programra nem csak az MNE tagjait várjuk, hanem minden érdeklődő kollégát. A részvétel ingyenes. Minden résztvevő számára ebédet biztosítunk. Jelentkezni egy elektronikus űrlap kitöltésével lehet, amelyet IDE kattintva lehet elérni.

 

Tisztelt Kolléga!

Kérlek, vegyél részt műhelymunkánkon!

 

Bordás István az MNE elnöke