Az erdélyi magyar közművelődés legfontosabb szervezője az a hálózat, amelyet több mint 30 magyar ház alkot közel két évtizede. Ezek, a többnyire civil alapon működő, kulturális intézmények önállóak ugyan, de közös munkájukat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület koordinálja. E tevékenység részekén, éves rendszerességgel szervezik meg a Romániai Magyar Házak Találkozóját. Az idei szakmai programra november 8-án és 9-én került sor Kolozsváron.

A felkér előadók a kijelölt téma mentén tartották meg előadásaikat. Az a téma az idén a „Kapcsolat- és hálózatépítés Erdélyben és a Kárpát-medencében” volt. A szervezők többek között megkeresték a Magyar Népművelők Egyesületét is, hogy számoljanak be a szakami szervezet hálózatépítő tevékenységéről. A felkérést Bordás István elfogadta és „A Magyar Népművelők Egyesülete, mint hálózatépítő tényező a Kárpát-medence magyar kultúrájában” címmel tartotta meg előadását az összejövetelen. (Az előadás ITT tölthető le.)

Az elődadásokat követő műhelymunkán az MNE elnöke kifejezte az a szándékot, hogy a népművelőket tömörítő szakmai szervezet továbbra is együttműködik mind az EMKE-vel, mind pedig bármelyik magyar házzal.