Tavaly fogalmazódott meg az az ötlet, hogy a közművelődésben rejlő lehetőségekről, a felelősségről egy interaktív konferencia keretein belül, a fiatalok bevonásával és megszólaltatásával beszéljünk. A MUZA tehát a Magyar Népművelők Egyesületével karöltve, az EMMI és az NKA támogatásával rendezte meg a K.E.K.SZ. Konferenciát 2020. február 27-én. A szakmai nap középpontjában a közművelődés, az együttműködés, a kommunikáció, valamint a szórakozás állt – e szavak kezdőbetűi adják egyébként a konferencia elnevezését is.

A hivatalos megnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a közművelődési szakembereket, akiknek méltatta a munkáját. Róluk szólva kiemelte, hogy ma már törvény rendelkezik arról, hogy minden településen lenni kell közművelődési szakembernek és felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos, hogy jól ismerjék azt a közeget, ahol dolgoznak, legyen az kis falu vagy nagyváros. Ezt követően a közművelődés jelenét és jövőjét mutatták be a Kodolányi János Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem közösségszervezés szakos hallgatói.

Nagy sikert aratott a Pécsi Tudományegyetem tervező grafikai szakos hallgatóinak prezentációja, akik új arculatot készítettek pályázati felhívásunk nyertesének, a Sárospatakon működő A Művelődés Házának, és azt mutatták be a hallgatóságnak, hogy lehet a hagyományok figyelembevételével mégis modern arculatot kialakítani.

A délután ki-ki érdeklődésének megfelelően választhatott workshopjaink közül: voltak, akiket a rendezvényszervezésben alkalmazott protokoll ismeretek vonzottak, mások a Hangfoglaló Programról hallhattak előadást, a Lehet így is! című workshop pedig arról szólt, hogy a fiatalok milyen szerepet töltenek be a közművelődésben.

A nap szakmai programját egy pódiumbeszélgetés zárta, amelyet a K.E.K.SZ Konferencia házigazdája és moderátora, Novák Péter vezetett. Erre az alkalomra meghívtuk Kormos Anett írót, humoristát, Temesi Bertalan zenei rendezőt, producert és Verebély Marcellt, az RTL Magyarország kreatív producerét, őket pedig arról faggattuk, saját szakterületükön milyen kommunikációs eszközöket tartanak hatékonynak, hogyan sikerül a fiatal korosztály tagjait érdemben megszólítani és milyen lehetőségeket látnak a közművelődési intézmények még eredményesebb és hatékonyabb működésére.

A közönségnek minden előadás végén, de akár közben is kérdezhetett, mindenki elmondhatta véleményét, tapasztalatait, olykor egymást alátámasztó megszólalásokat hallottunk, máskor pedig parázs vita is kialakult, de az biztos, hogy mindannyian legalább egy, de inkább több hasznos gondolattal vagy ötlettel tértünk haza, a visszajelzések pedig egyértelműen azt támasztották alá, hogy nem csak inspirációt és hasznos, jól alkalmazható ötleteket adott, de nagy igény van hasonló szakmai programok megvalósítására is.