A közművelődési szakmát a legutóbbi időkben számtalan kihívás érte. Ezek közül az egyik, hogy a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról 2020 évi XXXII. törvény értelmében a közművelődési intézményekben meg kell változtatni az ott dolgozók foglakoztatási jogviszonyát. Ez a folyamat sok olyan kérdést vetett fel melynek megválaszolása nem kis fejtörést okozott a munkáltatóknak.

E munkában kívánt segítséget nyújtani a Magyar Népművelők Egyesülete és a Kulturális Központok Országos Szövetsége közös internetes akciója, amely Kjt-Mt fórum néven futott.

Az eddigi tapasztalatok összegzése és az ezután következő feladatok számbavétele érdekében szakmai fórumot szerveztünk. Előadóink voltak: Halmai Róbert, aki a munkajogi átmenet szervezési tapasztalatairól beszélt. Dr. Juhász Balázs ügyvéd, aki a munkajogi átmenet jogi kérdéseit taglalta. Az átalakulás intézményi tapasztalatairól két vezető is beszámolt: Gazdik István a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója, Nemes Diana az enyingi Vas Gereben Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. Az előadásokat élő és internetes fórum követte.

A személyes jelenléttel megrendezett fórumot a YouTube csatornánkon is közvetítettük.

A programot az NKA támogatásával valósítottuk meg.


A fórumról készült teljes felvétel ITT megtekinthető.