Nyolcadik alkalommal találkoztak a Kárpát-medencében dolgozó Magyar Közművelődési Szervezetek Kecskeméten a hazai közművelődési szakma képviselőivel. Az MNE által hagyományosan minden évben megrendezett szakmai találkozóra ezúttal 35 kolléga érkezett határon innen és határon túlról. Az összejövetel célja elsősorban az volt, hogy a résztvevő szervezetek áttekintsék a nagy ernyőszervezetek eddigi eredményeit és stratégiai terveit.

Elsőként előadást tartott Varga Tamás közművelődési referens, aki a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet dél vidéken végzett munkáját mutatta be. (Előadása ITT tölthető le.) 

A hallgatóság átfogó képet kaphatott az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület munkájáról, Szíjman Péter elnök előadásából. (Előadása ITT tölthető le.) 

Köteles László CSEMADOK alelnök a szlovákiai magyarság legnagyobb közművelődési szervezet stratégiai céljait mutatta be.  

Ezután került sor a magyarországi ernyőszervezetek tevékenységeit bemutató prezentációkra. Előadást tartott Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (előadása ITT tölthető le), Szente Béla a Kulturális Központok Országos Szövetsége elnöke (előadása ITT tölthető le) és Bordás István, az MNE elnöke (előadása ITT tölthető le). A konferencia másnapján kötetlen keretek között folyt a munka. Ennek során mutatta be Tuzsér település példaértékű tevékenységét Klicsu Ferenc alpolgármester (előadása ITT tölthető le). Rövid prezentációban esett szó a komáromi együttműködésekről illetve az EMKE Ifjúsági Szervezete által menedzselt KULTIVÁL programról.

A második napon a Magyar Népművelők Egyesülete stratégiájáról, feladatairól és a közművelődési hivatás kihívásairól,  jövőképéről is eszmecserét folytattak a résztvevők.

Az eseményt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.