Veresegyház polgármesterének meghívását elfogadva a Pest megyei városba szervezte a Népművelő Polgármesterek III. találkozóját az MNE. A november 15-16-án lezajlott konferencia központi témája a nem rég módosult Kulturális Alaptörvény volt.

Pásztor Béla polgármester köszöntője után a közel 100 résztvevő számára Szedlacsek Emília tartott előadást. Az EMMI Kulturális Államtitkársága Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály vezetője ismertette a törvény módosításának elvi alapjait és azt, hogy milyen konkrét feladatok várnak majd az önkormányzatokra a törvényi változás következtében. Külön kitért a törvény végrehajtási rendeletének várható tartalmára is. Gábor Klára, az MNE elnökségének tagja előadásában a népművelő szakma nézőpontjából vizsgálta meg a törvény változásait.
A prezentációkat követően a várost bemutató túrára kalauzolta a részvevőket Pásztor Béla. A mai Veresegyház értékeinek bemutatása mellett beszélt a város múltjáról és az elmúlt évtizedek fejlődéséről is.
A nap utolsó hivatalos programjaként Bordás István, az  MNE elnöke tekintette át a közművelődési feladatellátás jelenlegi helyzetét az ország különböző nagyságú településein.

A rendezvény másnapján három település közművelődésének mindennapjaival ismerkedhettek a legkitartóbb részvevők (Hercegkút, Nyíradony és Óbuda). A három, teljesen eltérő adottságú település kulturális életének vizsgálata után szakmai beszélgetés következett, amely elsősorban ez ellátás jövőbeni körülményeit érintette.