A 2017. év jelentős változásokat hozott a közművelődési szakma tevékenyégének feltételeiben. Az Országgyűlés módosította a szakmánkat leginkább befolyásoló Kulturális Törvényt. A végrehajtott változtatások legjelentősebben éppen a közművelődést érintették. Mindezeken túl változott a szakmai továbbképzésekről, a képesítési feltételekről és a szakértői tevékenység folytatásáról szóló jogszabály is. Ez évben várható a törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendelet megjelenése.

Egyesületünknek, mint érdekképviseleti szervezetnek, nagyon fontos, hogy autentikusan képviselje a közművelődés szakmai érdekeit. Ezt leginkább akkor teheti, ha ismeri a népművelők gondolatait, a mindennapi tevékenységek körülményeit. Látja és érzékeli a jövővel kapcsolatos víziókat, elvárásokat.

Annak érdekében, hogy megismerjük véleményeteket, összegyűjthessük a változásokkal, jövővel kapcsolatos gondolataitokat, februárban műhelymunkákat szervezünk. (Jelentkezni ITT lehet) A egy napos összejöveteleken mód nyílik az információ cserére, Valamint tréningmódszerek segítségével feltérképezni megfogalmazott elvárásokat, a jövőre vonatkozó elképzeléseiteket.

Az egynapos rendezvények forgatókönyve az alábbiak szerint alakul:

 • Érkezés 10-ig
 • 00 – 12.15
  A szakmai működési feltételeinek változásáról szóló információk, tájékoztatók.
  A titeket leginkább érdeklő témák és problémák feltárása beszélgetés formájában.
 • 15 Ebéd
 • 00 – 15.30
  A jövőképet felvázoló műhelymunka.
 • 30 A műhely zárása.

A nap folyamán igénybe vesszük gyakorlott kollégák segítségét, akik mederben tartják a munkát és ráirányítják a figyelmet a legfontosabb kérdésekre.

Tervezett műhelymunkáink:

 • február 20. Tiszaújváros – Derkovits Kulturális Központ
  (jelentkezési határidő február 18.)
 • február 27. Tatabánya – Vértes Agorája
  (jelentkezési határidő február 25.)

A programra nem csak az MNE tagjait várjuk, hanem minden érdeklődő kollégát. A részvétel ingyenes. Minden résztvevő számára ebédet biztosítunk. Jelentkezni egy elektronikus űrlap kitöltésével lehet, amelyet IDE kattintva lehet elérni.

A meghívó pdf-ben ITT töltehő le.